onsdag 1 januari 2014

Årsmål 2014

Mina mål för 2014.
Tidsperiod = 1 januari - 31 December.


 • Nysparande - 150.000kr ( 12.500kr / månad )
 • Aktieutdelning - 35.000kr ( 2.900kr / månad )
 • Värdeökning Aktier - 30.000kr ( 2.500kr / månad )
 • Total kapitalökning - 215.000kr ( 18.000kr / månad )
 • Spara 60% av Nettolön


Nuvarande kapital 915.000kr.
Kapital vid årets slut 1.130.000kr.
Miljonen bör uppnås någonstans i juni eller juli.


Nysparande
Under 2013 så har sparandet legat vid denna nivå. 
Målet för 2013 var månadssparande på 8.000kr. 
Nu höjer jag alltså målet till minsta sparande 12.500kr / månad.
Motiverat av bättre förutsättningar för högre lön.
Utdelningsberäkning
Utdelningen för 2013 stannade på 20.000kr med avdragen källskatt och exklusive TELE2 extrautdelning. Det är jag väldigt nöjd med. Utdelningen för 2012 blev 4.000kr. Utdelningen för stunden på rullande årsbasis är 30.000kr. Då är källskatt från utländsk utdelning avdragen. Den kraftiga utdelningsökningen beror på att jag har investerat friskt under året. Denna utdelning förutsätter att jag varken köper eller säljer några aktier och att samtliga innehav kommer att ge lika utdelning som för 2013. Det är inte verklighetsförankrat. Jag kommer att göra aktieaffärer under 2014 och flera av innehaven höjer förhoppningsvis utdelningen. Om vi antar att jag köper aktier och hinner få 5% utdelning ( 3.500kr ) på hälften av insatt belopp under året och att alla bolag höjer utdelningen med 5% i genomsnitt ( 1.500kr ) så innerbär det en utdelningsökning med 5.000kr. Det tycker jag är rimligt. Årsutdelningen borde därmed landa på 35.000kr vilket jag sätter som mål.


Värdeökning aktier
Jag har idag ca 600.000kr investerat i aktier. 
Det är inte direkt några tillväxtraketer som finns i portföljen. 
Bortsett från Elekta & Fortnox möjligtvis. Mitt antagande om värdeökning är 5%.
Mer vill jag inte hoppas på under 2014. 5% av 600.000kr blir 30.000kr.


Sparande av nettolön
Under 2013 så har jag haft en sparandekvot på 62% i medel. Jag har dock räknat med pengar som jag fått genom försäljning av prylar som jag inte använder så siffran är något missvisande. Den verkliga sparkvoten av nettolönen ligger nog på 55%. Framöver kommer jag endast räkna med nettoinkomst av arbete och inte lägga till intäkter från prylar som säljs när sparkvoten beräknas. Jag höjer målet för sparkvot till 60% med anledning av löneförhöjningen tidigare och den förbättrade provisionsmodellen.


Sikta mot stjärnorna finns det väl något som heter?
Jag känner att det här inte är helt orimliga antaganden, utan tvärtom, rätt så verklighetsförankrade.
Samtidigt kan vad som helst hända under resans gång men jag förväntar mig det bästa.


Det kommer att krävas en hel del fokus från min sida för att uppnå dessa mål och min ambition kommer verkligen att sättas på prov. Jag måste göra bra ifrån mig på jobbet så att provisionen blir tillräckligt hög, arbeta med budgeten aktivt & göra kloka investeringar. Samtidigt ska jag inte glömma bort att leva i nuet och unna mig och min omgivning saker då och då.


Att sätta tydliga och mätbara mål är en viktig del av min resa mot en bättre ekonomi, kanske så bra att jag i framtiden kan välja att jobba mindre och ägna mer tid åt mina nära och kära samt mina intressen.


Det blev ett långt inlägg men det sammanfattar året som har gått väl och min syn framöver.

Vilka mål sätter ni upp för året?

28 kommentarer:

 1. Väldigt bra och realistiska mål, nästan lite för enkla ;). Tänker du fortsätta med bloggen även efter miljonen? I toppen så ser det ut som det slutgiltiga målet är miljonen ;)?

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
 2. Sparkvoten och utdelningsmålet är tufft, de kommer jag att behöva kämpa för. Avkastningsmålet är rätt så lågt satt, med tanke på att jag inte har alltför stor tilltro till lika stark börsutveckling i år igen, snarare kanske en mindre nedgång.
  Huvudmålet från början är en miljon i förmögenhet. Jag har förväntat mig att resan ska ta längre tid än vad den verkar ta. Det är inte färdigt än men förhoppningsvis under året, mycket beroende på hur börsen går. Jag kommer att fortsätta blogga även när målet är uppnått. Då kommer jag sätta upp nya högre mål. Det ger så mycket tillbaka att bedriva en blogg, i form av kloka kommentarer, både uppmuntran men också viss kritik och jag har lärt mig väldigt mycket om investeringar på resan hittills.

  Jag gillar din nya design ;)

  SvaraRadera
 3. Ser bra ut. Avundas dina resultat :-)

  Tänkte kolla med dig om du är öppen om hur mycket du tjänar? Jämför alltid alla bloggar med mig själv, och att lägga undan 60% för mig känns helt omöjligt.

  //B2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönen varierar månad till månad beroende på provision.
   Den brukar ligga på 24.000kr - 36.000kr brutto per månad. Med andra ord inte en överdrivet hög lön på något sätt. För 2år sedan la jag undan omkring 40% men i takt med att lönen har ökat så närmar jag mig 60% eftersom jag inte ökat utgifterna i samma takt.

   Ditt sparande och amortering är inte heller fy skam.

   Radera
  2. Jag är ändå långt ifrån 60%, med mitt nya mål så ligger jag ju på 30%.

   Finns det något inlägg över dina utgifter? Tänker fasta som boende osv?

   /B2

   Radera
  3. Jag har inte skrivit om mina utgifter tidigare. Låt mig få återkomma med ett inlägg om mina utgifter. Bra förslag på inlägg. Tack!

   Radera
  4. Det svåra tycker jag är att öka sparkvoten med inkomsten. Själv är jag nöjd att jag lyckats behålla en hög sparkvot, men har inte lyckats öka den trotts ökad förvärvsinkomst..

   Radera
 4. Ser fram emot att följa dig på din resa även under 2014. Hoppas på lite "rea" under året för det börjar bli lite dyrt tycker jag.

  Mvh/XO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger detsamma, ser fram emot att följa din resa också! 2014 blir året då jag inte kommer att ta in så många nya innehav i portföljen utan jag kommer fylla på befintliga innehav. Några enstaka innehav kanske får lämna portföljen. Ratos ligger i risksonen. Det känns som att det blir lite rea Q1 / Q2.

   Radera
 5. Imponerande fart i ditt sparande! Jag blir inspirerad att spara större andel av min lön men då lönen är relativt låg blir det svårt. Men får försöka! Lycka till under 2014 och ser fram mot dina inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mårten! Jag gör vad jag kan. Men nu under mellandagarna har jag syndat, jag har köpt en surfplatta för 3.000kr. Ser fram emot leveransen, och kanske finns det några bra börsappar att installera.
   Jag är imponerad över dina förändringar under året. En kolonistuga, ny lägenhet & nytt jobb dessutom. Det låter som stora positiva förändringar. Nu blir det kanske mer fokus på amorteringar istället för aktieinvesteringar?

   Radera
  2. Kul med surfplatta, skriv gärna ifall du hittar några intressanta börsappar

   //B2

   Radera
  3. Grattis till köpet av surfplatta. Har själv en iPad och använder den väldigt mycket faktiskt.

   Ja, det blir visst fokus mot amortering. Det är ingen jättesumma i amortering på bostadsrätten men lite i alla fall.Sedan så amorterar jag ju också på kolonistugan. Dock vill jag inte släppa aktierna heller! Det kan ge chans till stor avkastning och det är för roligt att släppa helt.

   Radera
  4. För min del blev det en Samsung Tab. Väldigt nöjd med den hittills.
   Du kanske kan köra 40% amortering & 60% aktier? Jag antar att du har stugan i Järvsta eller Strömsbro. Jag är också sugen på en kolonistuga. Skönt att kunna åka iväg en stund.

   Har man en gång börjat med aktier så blir det som ett litet beroende. Jag kan inte tänka mig att sluta helt med aktier.

   Kör hårt på nya jobbet!

   Radera
 6. Kan bara hålla med, imponerande sparkvot av lönen. Försöker lägga undan så stor del som möjligt, men man vill ju ändå balansera mellan "nöje" och att spara. Amorteringar får ju ses som ett visst sparande också iofs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lattebubbla.
   Ja, det är viktigt att hitta sin egen balans. Man ska njuta en del i nuet också. Jag och sambon var i helgen iväg på en kortare båtkryssning med övernattning på ett spa-hotell. Så en del unnar man sig under resans gång.

   Amorteringar är ett typ av sparande. Det gör ju att man sänker framtida kostnader i form av räntor.

   Radera
 7. Kul att det börjar närma sig! Vi får väl se vad Fortum har i rockärmen under H1 så vem vet kanske det sker innan juni/juli till och med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ske innan juni med lite flyt.
   Jag har en del planer på gång som kan korta ned resans tid en hel del.
   Det ska bli spännande att se vad som händer med Fortum och se vilken utdelning de kommer betala.

   Radera
 8. Väldigt bra jobbat! Du måste ha ganska låga kostnader!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Månadskostnader ligger på omkring 8-9000kr. Så det är lågt. Jag kommer aldrig mer framöver, förutom under denna period, kunna ha så här låga kostnader. Det vet jag. Inom några år så blir det säkerligen barn ( vilket jag ser positivt på ) och flytt till större boende och banklån m.m. Som det är nu så äger jag inget boende och har därmed inga banklån. Är "inneboende" i min sambos bostadsrätt.

   Radera
 9. Hej
  Din portfölj ser mycket bra ut. Ditt mål för år 2014 ser högt respekterad. Önskar ett fantastiskt år för dig med god lycka.
  DH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hawk,
   Tack! Din portfölj ser riktigt bra ut också! Jag är sugen på att investera i Orion framöver. Har satt 18:50 Eur som ingångskurs, vad tycker du om den nivån? Har även funderat på Elisa, vad tycker du om Elisa? Lycka till under 2014!

   Radera
  2. Hej
   Orion är ett högkvalitativt bolag, men med troligen kommer att sjunka till under an 18,50 i år. Orion har samma problem som andra medicinskt företag, patent löper ut. Som ett resultat intäkter reduceras och knappt kunna betala en växande utdelning, eller till och med av samma i framtiden. Elisas tillväxtutsikter är också mycket begränsad, utdelningen kan bibehållas på nuvarande nivå under de kommande åren, men kommer sannolikt inte att växa.
   Det är mina tankar om Orion och Elisa
   DH

   Radera
 10. Grymt! Ska bli spännande att följa dig under 2014. Vad känns mest prisvärt just nu att fylla på portföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För min del lutar det åt Telia, Atrium Ljungberg, PM, CVX eller GIS. Jag kommer göra inköp efter löning, i ett eller två bolag.

   Kikar du på några speciella bolag?

   Roligt att du kikar in.

   Radera
  2. Ja, Telia är intressant, synd att man inte köpte mer innan uppvärderingen. PM, CVX, UL och MCD ser annars mest prisvärda just nu. Kikar även på Castellum och Sampo.

   Får se vad det blir :)

   Radera
 11. Imponerande och som någon tidigare sa "du måste ha låga kostnader"
  Aldrig några plötsliga utgifter som hämmat sparandet under året?
  Vi få se om det bjuds på någon rea framöver.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag planerar väl och lägger undan pengar inför större utgifter. I mars ska jag betala reavinstskatt på 25k för lägenhetsförsäljningen. De pengarna la jag undan på räntekontot när lägenheten såldes för 1år sedan. Under 2013 blev det inga större plötsliga utgifter. Semestern kostade en del men den hade jag sparat till.

   Radera