lördag 18 januari 2014

Utgifter en vanlig månad

Det är flera av mina läsare som har visat intresse för hur mina utgifter ser ut så här kommer ett inlägg om mina utgifter.
Jag har dragit ett snitt utifrån september-november. Den största utgiften först.

ÖVRIGT & NÖJE2800 kr
HYRA2000 kr
MAT1100 kr
ÄTA UTE1000 kr
SL-KORT800 kr
FACKET400 kr
ALKOHOL250 kr
MEDICIN200 kr
KLÄDER100 kr
TELEFON100 kr
GÅVA100 kr
FÖRSÄKRINGAR0 kr
SUMMA8850 kr

Övrigt & Nöje innefattar gymkort, elektronikvaror, hygienartiklar, biljetter till evenemang & utflykter tex. kryssning.
Hyra innefattar avgift, bredband, el & hemförsäkring.
Mat innefattar allt som köps på Willys & ICA.
Äta ute innefattar restaurangbesök.

Jag känner mig bekväm att ligga på denna utgiftsnivå och känner inte att jag snålar in på något som jag verkligen vill ha. Som ni kan se så har jag varken lån eller amorteringar eftersom jag och tjejen är sambo i hennes bostadsrätt. Jag förstår att denna utgiftsnivå inte kommer stå sig långsiktigt då det inom något år kommer köpas ett större boende där jag kommer äga hälften och att barn planeras inom en överskådlig framtid. 
Jag passar på att spara så mycket som möjligt nu när jag har möjlighet.

Är du bekväm med nivån på dina månadsutgifter?
Vilken är din största utgiftspost?


7 kommentarer:

 1. Bra utgiftsnivå, nästan så att en student klarar den. Jag tycker du tänker helt rätt med att spara så mycket du kan nu. Att skaffa barn behöver inte bli dyrt, man kan lätt bo kvar i en 2:a första året, man behöver inte köpa allt nytt heller. Det största negativa påverkan ekonomiskt är lönebortfallet när man är föräldrarledig. Men har man skapat sig ett så stort gap mellan intcäkter och utgifter som du/ni har så kommer ni kunna fortsätta investera även under föräldrarledigheten.

  Största utgifterna är boendet följt av mat, dock har vi likt dig/er utgifter på ca 40-45% av nettolönerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nästan "studentnivå" på utgifterna. Det du beskriver låter betryggande. Det går ju faktiskt att bo kvar på vår 2a ett år eller så. Så kan man köpa begagnad barnvagn och en del begagnade leksaker. Som du säger så är det nog inkomstbortfallet som gör störst skillnad. Jag hoppas på att kunna fortsätta spara en del, men inte i samma takt.

   Riktigt bra nivå ni lyckas hålla, fortsätt i samma anda!

   Radera
 2. Min största post är hyran på 4500 kr per månad. Jag har också större kostnad på telefonen, ca 400 per månad. Har ingen bil, så åker med SL.

  Jag är dock nöjd sett till totalen, äter matlåda på jobbet alla dagar utom då jag ska iväg på möte i anslutning till lunchen. Hyran kan jag inte göra så mycket åt för tillfället. Spenderar ca 34% av min nettolön, resten sparar jag på olika sätt, lägger på konto samt investerar.

  66 % sparande får väl ändå anses vara ok? Men jag är sjukt nöjd över min levnadsstandard, jag saknar ingenting och har sparandet som ett intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ligger i ungefär samma nivå som dig, fast då med delade kostnader. Det som tynger min ekonomi för mycket är billånet just nu men tanker är att inom 2 år få bort den posten ur utgifter.

   Radera
  2. Det är ett bra tecken i ekonomin tycker jag att boendet är största kostnadsposten eftersom boendet är bland det viktigaste i livet. Att inte behöva ha egen bil blir en stor besparing.

   Jag äter oftast matlåda alla arbetsdagar i veckan, det händer någon gång ibland att jag unnar mig en lunch ute. Jag tycker att det är värt mer att ägna en middag ute på något fint ställe med sambon än att äta lunch ute ofta.

   Att spara 66% av nettoinkomsten är riktigt bra. Jag har lyckats med det ett fåtal gånger. Investerar du i aktier? Har du någon egen blog?

   Radera
 3. Försäkringar 0kr?

  Hemförsäkring? Fritidsförsäkring? Bilförsäkring? Livförsäkring? A-kassa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Hemförsäkring inbakad i hyra. Äger ingen egen bil, lånar de få gånger jag behöver. Livförsäkring betalas i februari. A-kassa står med i budgeten under "Unionen".

   Radera