söndag 26 januari 2014

Transaktioner i Januari

Under Januari har en försäljning och 3 köp genomförts.

I början av månaden såldes hela innehavet i Ratos.
300st aktier såldes till priset 59kr/st.
Anledningen till försäljningen är att jag tror mer på andra investeringar just nu och att jag vill koncentrera portföljen.

I fredags fyllde jag på 3 befintliga innehav. 
Dessa är Chevron, Target & Philip Morris. 
Samtliga innehav har nu uppnått sin andel i portföljen. Jag kommer inte att fylla på mer i dessa tills övriga innehav uppnått respektive andel. 

Chevron - 25st aktier till priset 117,23 USD/st.

Target -50st aktier till priset 58,34 USD/st.

Philip Morris -25st aktier till priset 82,19 USD/st.

1 USD = 6,44kr.

Dessa innehav är kärninnehav. Det innebär att de kommer behållas i minst 10år.
Anledningar som gör att jag säljer är fryst eller sänkt utdelning. Det kan också vara att något oförutsett inträffar.

Köpen ökar den årliga utdelningen med 632kr. Ratos utdelning är borttagen.

Rullande 1års utdelning är nu 31.415kr. Efter avdragen källskatt på 15%.

Jag fick en lön klart över snittet så jag förde över 27.000kr till Avanza.

Vad köper ni i början av året?
17 kommentarer:

 1. Spännande inköp! Kul att se att året börjat bra för dig. Vad är nästa mål när du uppnått miljonen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När miljonen är uppnådd så ska jag ordna en till miljon. Andra miljonen kommer att gå snabbare att få ihop med tanke på att utdelningsflödet kommer hjälpa till med 40-50.000kr /år. Jag borde lyckas med andra miljonen inom 5år om allt går som tänkt, när jag är 31år. Det som kan förlänga processen är köp av större bostad. Då kommer en del pengar att hamna i bostaden istället för aktier som ger utdelningar. Tack för att du tittade in.

   Radera
  2. Barn kan också förlänga ;-)

   Radera
  3. Ja, det har du rätt i! Vem vet när det kommer..Jag ser fram emot att ha barn.

   Radera
 2. I fredags så valde jag bland samma tre bolag för mitt inköp. I mitt fall så blev det enbart Philip Morris. Jag hoppas kunna få ett bättre pris på Target nästa månad i samband med att de släpper sin rapport den 26/2, men nuvarande kurs är redan på en intressant nivå; däremot har jag inte obegränsat med likvida medel så jag fick nöja mig med ett bolag i fredags :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kunde inte välja ut ett av bolagen att göra en investering i, så det blev i alla tre. Dock så hade jag mer kapital än vanligt att fördela då jag sålt Ratos och fått mer än vanligt i lön så det blev en hyfsad storlek på inköpen. Nu har jag nått upp till den storlek jag vill i dessa innehav. Nästa månad vänder jag blicken mot Coca-Cola eller McDonalds som det ser ut nu. Det kan säkert bli så att Target sjunker i pris ännu mer. Tids nog kommer förmodligen Target ut ur sin tillfälliga svacka och går starkt. :-)

   Radera
 3. Intressanta köp och helt i linje med vad t ex DGI också tänker.
  http://www.dividendgrowthinvestor.com/2014/01/six-compounding-machines-for-long-term.html
  Varken Chevron eller Target finns via AktieInvest andelsprogram, tyvärr, men däremot Philip Morris finns så de kommer nog att ingå i mina inköp här nu vid månadsskiftet. Ibland tar det emot att investera lite i tobak och socker men samtidigt så är det en så stor del av världen som tyvärr inte har kommit så långt kring hälsotänket så ja, då får man dra nytta av detta. Varumärkena är otroligt starka och "premium" vilket gör att man kan öka priserna utan att det direkt får inverkan på omsättning och resultat.
  I stället för Target väljer jag att öka i Wal-Mart (som finns via AktieInvest) och i stället för Chevron blir det kanske Exxon eller mer i BP, så vi är inne på samma linje.
  Mina 1000 kr kommer jag nog att fördela enligt följande:
  100 Mekonomen (nytt innehav i så fall)
  100 GE
  100 Wal-Mart
  100 Citigroup
  100 Exxon
  100 Sampo
  100 Coca&Cola
  100 Philip Morris
  100 ICA
  100 Skanska
  Dock återstår det ju några börsdagar så ja, vi får se. =)
  Vi hörs!
  Mvh
  // Tusenfonden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag investerar i starka varumärken som uppskattas världen runt. I företag som delat ut pengar i åtminstone 10år. Bolag som lyckas öka sin vinst och omsättning med 5-10% per år och öka sin utdelning med 5-20%/år. Utdelningsandelen ska helst vara 30-60% så att den är uthållig många år framöver. Jag tänker likadant som många investerare borta i USA och har fått mycket inspiration därifrån.

   Framöver skulle jag vilja äga Wal-Mart & Exxon.

   Jag gillar Aktieinvest med tanke på att man kan köpa för låga belopp utan att betala så mycket i courtage. Då kan man välja fler bolag varje månad att sprida kapitalet i. Det jag inte gillar är att de tar 1,6% i avgift när man sedan säljer. Även om det är många år tills man gör det.

   De bolag som du nämner ser intressanta ut.
   Tack för att du kikar in! =)

   Radera
 4. Grattis, bra köp och förmodligen för ett bra pris!
  DH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack DividendHawk!
   Priserna känns bra, även om de kanske kommer sjunka mer framöver. Tids nog kommer de starka varumärkena att fortsätta vinna mark.

   Radera
 5. Intreessant att du också valde att sälja Ratos, jag gjorde själv det för ett tag sedan och köpte Target. Står i valet och kvalet vad jag ska köpa i januari. Jag har AT&T, GIS och Target på min lista men kan bara köpa ett av dem.

  XO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte att det får räcka med ett svenskt investmentbolag i portföljen och det är i mitt fall Industrivärden. GIS har jag länge suktat efter. Riktigt bra bolag med 11% utdelningstillväxt, 5% omsättningstillväxt och 8% vinsttillväxt baserat på senaste 5 åren. Startyield över 3% är bra för ett sådant bolag. Jag har satt en köpkurs på 48 USD i min bevakningslista.
   Ett alternativ som jag ser till T är CHL. Bra tillväxt på alla punkter och bra värderat nu.

   Radera
  2. CHL är inte dumt, känns som att de har lite bättre tillväxtmöjligheter än T. 48 USD för GIS borde du få redan nu på måndag, ligger nämligen inte strax över nämligen.

   XO

   Radera
  3. GIS sjunker nog till 48 under veckan. Dock har jag slut på investeringskapital för stunden.

   Radera
 6. Jag använder bara Nordnet och idag har jag inte inplanerat nya köp, Nordnet har tyvärr rätt hög courtage å man vill göra få transaktioner. Ångrar att jag inte sålde iväg, Kinnevik, Nokia och Sampo när de var som högst eftersom jag hade planer på att satsa på aktier som ger mer i utdelning.

  Dessa amerikanska/Kanadensiska företag (REIT) som ger dividen varje månad, när syns den summan på ens konto riktigt och brukar de tillkomma några avgifter förrutom skatt då? Har försökt Googla utan lyckat resultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De amerikanska bolagens utdelning brukar fördröjas ca 2-3 dagar hos Avanza innan de blir tillgängliga på kontot. Detta jämfört med utdelningsdagen i USA.
   Det enda som försvinner från utdelningen är en källskatt på 15%. I övrigt är det ingen avgift som tillkommer för själva utdelningen. Det är motiverande att varje månad få utdelning från Realty Income, Prospect Capital och American Realty Properties.

   Radera
 7. Bra köp där! Det blev Wal Mart, Investor och Sampo för mig; passade på igår när det var frossa.

  SvaraRadera