lördag 15 november 2014

Förändringar i portföljen samt strategifunderingar


Det är en turbulent tid för portföljen. Jag har under året resonerat om hur den framtida aktieportföljen ska vara uppbyggd. Vilka branscher ska jag investera i? Vilka valutor vill jag vara exponerad mot? Hur stor del av innehaven ska vara högutdelare? Hur stor andel ska vara rena tillväxtbolag med lite lägre utdelning? Det finns nog inga rätt eller fel svar på dessa frågor. Det är bara störande att jag inte har kommit fram till en klar långsiktig strategi som ska följas än efter 3år som investerare.

Det har tidigare gjorts försök till att skriva ner portföljregler.
Dessa har följts hyfsat bra.
Men jag är ändå inte helt bekväm då reglerna inte är speciellt exakta utan rätt så diffusa.
Måste reglerna vara exakta? De säger inget om vilka branscher som det ska investeras i, eller vilka typer av företag, högutdelare / tillväxtbolag. Hur fördelningen ska vara mellan dessa. Målet är att nya tydligare regler ska finnas nedskrivna innan årsskiftet.

Nåväl, det som har hänt i portföljen är att Philip Morris har fått lämna (!). Har länge sett detta innehav som en av mina favoriter på grund av dess stabilitet och utdelningskvalitet. Varför har jag då sålt Philip Morris? Tobaksanvändande ser jag som något som är på väg ut ur tiden. Samhället får mer och mer förståelse om skadeeffekter på individen och på samhället i övrigt. Det sker fler och fler regleringar och skattehöjningar kring tobak. Ta Sverige som exempel. Tidigare kunde man ta ett bloss inne på en restaurang. Nu är det tal om att man ska förbjuda rökning även på uteserveringar och andra offentliga platser. Var ska tobakskunderna i framtiden då hålla till när de knappt får vara någonstans. Nu är kanske detta ett väldigt ytligt exempel men det är ett av skälen till försäljningen av innehavet. Jag har svårt att se detta som ett långsiktigt innehav. Sedan kan man ju diskutera övriga innehav, hur pass bra de kommer klara sig på lång sikt. Var ska man dra den moraliska gränsen egentligen?

Akelius Preferensaktie har fått fylla tomrummet som blev i portföljen. Jag har kommit till insikt att jag vill ha en liten del av portföljen ( ca 15% ) av detta aktieslag som påverkas mer av ränteläget än av börsklimatet. Klövern Preferensaktie har jag tecknat mig för, hoppas på full tilldelning. Utöver dessa svenska preferensaktier så har jag fått upp ögonen för Global X Superincome Preferred EFT ( SPFF ). Denna vill jag ha i portföljen inom kort. Stort tack till Petrusko för inspirationen till denna amerikanska preferensaktie.

Går i tankarna att ta hem en del vinst i Protector.
Eventuellt sälja McDonalds, Chevron och ARCP.
Utdelningen verkar ohållbar i ARCP nästa år efter informationen som kommit fram i bokföringen.
I energibranschen vill jag fokusera på Kinder Morgan. Är inne på att byta ut McDonalds mot Starbucks & Chipotle Mexican Grill då jag vill ha mer tillväxt. Än har jag inte tänkt klart om dessa förändringar, vi får se hur det blir. Kanske finns åsikter om dessa justeringar bland läsarna?

Önskar er högsta möjliga avkastning!

20 kommentarer:

 1. Jag tycker du resonerar klokt i mycket av det du skriver. Även jag har tankar på SBUX, som jag ser som ett 2000-talets McDonalds. De har bara nosat på marknaden i Asien:)

  Dock, begrunda noga Protector. Jag tror verkligen på kurser kring 50 NOK till Q4 samt den förhöjda utdelningen. Du bestämmer och du har mkt mer erfarenhet än mig, men begrunda verkligen ditt beslut innan du fattar det!

  För övrigt mycket givande blogg du för!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behåller MCD tills vidare. Väntar på att SBUX ska komma ner i pris. Blir nog så att samtliga Protectoraktier behålls ändå.

   Tack! Din blogg är också givande, kul att du börjat blogga.

   Radera
  2. Tack. Skriver mer "allmänt" och mer om hur jag känner än det strikt fundamentala.

   Kul att du spanat in den:)

   Radera
 2. Tjena,
  Tack för omnämnandet. Det är bra att du funderar, vrider och vänder på portföljreglerna. Du blir nog aldrig färdig med dem utan de kommer troligtvis uppdateras löpande över åren. De stora penseldragen förblir säkert de samma men finliret ändras.
  För min egen del var det tex helt otänkbart för ett antal år sedan att placera i något annat än aktier och nu har jag ett stort intresse för ETF:er.

  Hoppas du får full tilldelning i Klövern pref.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är väl så. Man kommer till nya insikter vartefter tiden går.
   Det blev halv tilldelning, 200st aktier, alltid något.

   Kör hårt med fixed income!

   Radera
 3. Intressant inlägg. Det ger mig inspiration att ta tag i motsvarande portföljstrategi för mig själv. I dagsläget är det mest tankar i huvudet som gått från "buy-and-hold" till mer tillväxtorienterade samt bolag med tillfälliga bekymmer. Sen tänker jag att en portföljstrategi måste få ändras över tid baserat på omvärldsfaktorer (som nollränta t.ex eller kraftiga valutasättningar). Hurusom är PM ett av mina innehav i dagsläget. Dina motiv till försäljningen tycker jag är helt OK även om det inte är nyckeltal och "hårda fakta". Jag var nyligen på teater i Stockholm och i pausen skulle jag som alla andra i lokalen ta en nypa frisk luft. Jag kunde inte se mer än två personer som rökte vanliga cigaretter bland alla hundra människor. Det i sig är anmärkningsvärt hur pass få som faktiskt röker i Sverige (till och med bland "kulturmänniskor" :)). Verkar som portionssnuset dominerar totalt. Ännu mer anmärkningsvärt tyckte jag det var att jag utöver de två vanliga rökarna såg ett par som rökte e-cigg. Lite ovanlig syn idag men tror verkligen att det här formen av rökning kommer ta över här i västvärlden. Jag tror inte att PM är med i matchen här riktigt. Till det är hoten om "plain packaging", senast i Frankrike som första EU-land, oroväckande då det sannolikt skulle missgynna PM starkt. Nu är ju Sverige och EU en liten marknadsandel och sannolikt finns en tämligen lång fördröjningseffekt innan PM på allvar börjar tappa fart globalt sett. Bolaget är ingen "buy-and-hold" längre för mig men jag avvaktar nog försäljning ett tag till och plockar fin utdelning under tiden.

  Jag håller inte med om att Starbucks är nästa McD. Jag tror visst att Starbucks har fina tillväxtmöjligheter men verksamheten lockar inte lika många människor enligt mig; Starbucks är dyrt och hippt, helt rätt för "NY-människor" men inget för "vanliga människor". McD lockar hela spannet från tiggare till kostymer. Skulle jag stå inför valet att nyetablera en restaurang skulle jag lätt välja Mcd inklusive en McCafé del istället för Starbucks som enligt mig är för hårt nischat och säljer för dyrt kaffe.

  Akelius pref och andra fastighetsaktier känns som en någorlunda trygg hamn även om vi under "oktoberraset" såg att dessa aktier svängde kraftigt de med. ETF låter intressant.

  Långt svarsinlägg men se det som ett gott betyg på ditt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ett genomtänkt klokt svar. Tills vidare behåller jag MCD. Vill att SBUX ska komma ner i pris innan en eventuell investering. Du har en poäng när du säger att MCD har en betydligt större kundgrupp jämfört med SBUX.

   Radera
 4. Bra inlägg!

  Sälja PM är nog rätt. Jag har gått ännu längre och sålt Coca-Cola :-)

  Protector kommer jag själv behålla, men visst de är inte superstabila men jag följer Äga min tid och Aktiefokus agerande vilket innebär en smidig "bevakning".

  Kinder Morgan är bra men jag skräms av skuldsättningen. Ok, superstabil verksamhet men ändå? Debt/equity är väldigt hög. Det gör mig spontant tveksam.

  McD mot Starbucks kan vara ett bra drag. Byt dem ännu hellre mot Famous Brands (nej, jag skämtade). Däremot ser Chiplote väldigt dyrt ut. Över P/E 25 för 2018 års vinst (!) och ingen utdelning. Nej, jag är tveksam till det bytet. Men trots allt ger Morningstar alla 3 tre stjärnor så värderingen är nog inte så hejdlös trots allt. Då beror det väl på vilken affärsmodell du tror på mest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, du har gått steget längre, kanske kommer jag dit en dag. Vi får se. Coca-Cola är nostalgi för mig, ett fantastiskt varumärke.

   Det blir så att jag behåller Protector efter närmare eftertanke.

   Vi får se hur det blir med Starbucks, jag har inte bestämt mig ännu.
   Chipotle är nyupptäckt för mig. Har hög kundnöjdhet. De satsar mycket på hållbart producerade råvaror och har kommit långt med miljötänket. Ja, värderingen är hög, men riktigt hög tillväxt.

   Radera
 5. Många intressanta tankar! Lite egna kring några av dem :)
  Funderar också på SBUX men det känns lite fel med en så låg direktavkastning och frågan är hur många år de kommer att kunna ha en fortsatt tvåsiffrig CAGR på utdelningen. Funderar just nu på att ta in en liten andel (sett till portföljen) som ett experiment men fortfarande osäker.

  Var själv osäker på KMI men den senaste presentationen var bra läsning och tror det kan bli en bra investering. Känns även stabilare med dörrvakt positionen de har till skillnad från Chevron.

  ARCP är ju ett evigt dilemma sedan de hittade felen i de senaste rapporterna. Synd att vi inte får se någon Q3 rapport imorgon som det skulle varit från början. Den hade kunnat ge förtroende för att de kommer lyckas med sin uppskattning om års resultat som täcker utdelningen. Jag är väl dock något mer positiv till framtida utdelning och NAV, men kanske dumt att chansa, är du väldigt osäker är det väl inte så konstigt att skala ner på innehavet något.

  Protector funderar jag också på att ta hem lite vinst i men det är fortfarande något nära vad jag tyckte var rimligt att köpa dem på (37). Vid 45 kan jag nog tänka mig minska lite till fördel för något annat bolag, om ett sådant finns att finna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina reflektioner!

   Nackdelen med SBUX är som sagt den låga direktavkastningen och tvivlet på en långsiktig ihållande tvåsiffrig utdelningstillväxt. Jag är dock övertygad om framtida framgångar och fortsatt expansion.
   Kommer vi ner i pris så blir det nog en inledande investering.

   Jag föredrar KMI framför CVX om jag måsta välja någon. Lite som telefonins Telia, ägandet av nätet / ledningarna.

   Det blev så att jag sålde av ARCP. Rätt eller fel, det får tiden utvisa.

   Kommer att behålla Protector efter närmare eftertanke.

   Radera
 6. Angående ARCP så ser jag det som mycket möjligt att de ligger kvar på samma utdelning alternativt höjer den symboliskt för att påvisa att det inte är på tal om några större summor som kommunicerats felaktigt mot marknaden.

  Speciellt då hela REIT-marknaden är till stort baserad på tillit. Har vi en sänkning så kommer även förtroendet för bolaget sjunka drastiskt och därmed kursen. Det är så min tankegång går i alla fall, själv så har jag ett GAV på 8 dollar och dippar det ytterligare så kommer jag köpa på ännu mer då jag ser det som än väldigt rabatterad aktie för långsiktigt ägande.

  SvaraRadera
 7. ARCP: Sälj.. att äga detta bolag är inte längre någon investering utan ren spekulation om att det inte finns mer lik i garderoben och att värdet i bolaget är större än aktiekurs. Varför äga det sämsta bolaget i REIT nischen, när det finns så många bättre välskötta?
  Problemet är ju inte enbart redovisningsmissen. Utan en rad tveksamma ageranden ifrån bolaget tidigare i år. B l a lovade man att aldrig ge ut nya aktier till den låga kursen som var kring 12.5 kr. Det tog väl 3-4 veckor innan man gjorde en massiv nyemmision på 12 kr.. osv.
  Båda exemplen är pga bolaget inte drivs med aktieägarnas intressen i första rummet. Redovosnings skandalen är ju direkt kopplad till att det är resultatbaserad bonus och man fifflade till siffrorna för att få mer i pengar fickan. Skräpbolag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så sant, aktieägarna sätt i andra hand. Jag gjorde slag i saken och sålde.

   Radera
 8. Hej Gustav!

  Fin blogg och portfölj tycker jag! Om jag bara spontant får kommentera:

  Jag hade behållt PM. De är ju bäst i klassen. MO är fin också fast lite för dyr just nu. Folk kommer att röka länge framöver. Tänk på att alla våra kompisar i utvecklingsländerna också vill se coola ut i framtiden.

  CVX och MCD hade jag också behållt, rentav köpt mer av på dessa nivåer. Recessionståliga aktier. Folk kommer, förutom att röka, alltid att tanka bilen och käka hamburgare. Folk är generellt sett inte hälsosamma i längden, det går bara i perioder. Och för alla "periodare" brukar ju MCD inte vara sena att klämma fram några nyttiga alternativ, typ McCaesarsallad eller McBulgur eller något i den stilen. Det går ju hur som helst snabbt att få sin mat, de har WiFi, fina toaletter, barnen gillar det, osv, osv.

  ARCP däremot hade jag definitivt avyttrat på sikt och satsat fullt ut på O i stället. Vill du tvunget diversifiera så kan du ju kika på HCP kanske. Dyker det inte upp fler skandaler så kanske vi har sett botten i ARCP så du kan ju ge den en chans att hitta upp till ditt GAV igen innan du avyttrar. :)

  Sedan hade jag lätt bytt Telia mot T om man bara vill ha hög utdelning och kan stå ut med lite lägre utdelningstillväxt. T har ju större marknad och en fantastisk utdelningshistorik som Telia inte kan mäta sig med.

  Vardia/Protector överlåter jag till bättre vetande att sia om, jag orkar inte sätta mig in i deras verksamhet tillräckligt för att ge dem en chans ens. I finanssektorn gillar jag hellre Handelsbanken eller kanske BNS om man vill se sig om efter investeringar på andra sidan pölen. Det är banker som funkat länge, de gör uppenbarligen något rätt. Dessutom har båda bankerna mycket fina tillväxtmöjligheter som jag ser det.

  Tack för en fin blogg, kör så det ryker.

  Björn

  SvaraRadera
 9. Hur gör du med källskatten? Har du allt i ett KF konto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller på att flytta över alla utländska innehav till KF. Anledningen att det inte krävs att man har underskott av kapital för att få tillbaka källskatt, som det krävs i en ISK.
   De svenska innehaven har jag kvar i ISK.
   Hur gör du med källskatten?

   Radera
  2. Om man inte har underskott av kapital spelar det ju ingen roll vad man använder för sorts konto.

   Radera
 10. Kommer just nu inte över 3 300 kr i utdelning. Har inget KF konto. Ska försöka läsa in mig på vad det exakt innebär.

  SvaraRadera
 11. Med Chipotle kan man aldrig gå fel! Det är en av Southparks favoritkryddor och lite av en innegrej. Aktieinvesteringar har alltid varit lite av Holländska rosor...

  SvaraRadera