söndag 26 oktober 2014

Inköp Mekonomen och Unilever

I fredags blev det dags för månadens inköp.
De alternativ jag såg som mest intressanta var Mekonomen och konsumentgiganten Unilever.

150st MEKO för 149kr/st.
100st UL för 38,80 USD/st.

Några nyckeltal för Unilever.
Storlek - 112 miljarder USD
P/E - 17
Direktavkastning - 3,8%
Utdelningstillväxt 10år - 12%

Inköpen gjordes av överskottet från lönen och var dopad av utdelningar samt en del ifrån försäljning av räntefonder.

Nu har jag uppnått en full position i Mekonomen.
Unilever är ny i portföljen och jag kommer fylla på om kursen närmar sig 30 usd.

Jag ser Unilever som en av de defensivare placeringarna i portföljen.

Några av Unilevers varumärken, kanske känner du igen flera som du själv använder?


18 kommentarer:

 1. Köpte du Unilever i New York (Unilever NV NY eller Unilever PLC NY)? Eller i London? (Finns även i Amsterdam)

  SvaraRadera
 2. Köpte den som är noterad i New York. Unilever PLC ( UL ).

  SvaraRadera
 3. Köpte du Unilever i ISK eller annan kontotyp?

  // En annan anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpte i KF. Jag har övriga aktier i mitt ISK. Min plan är att innan årsskiftet flytta över alla utländska utdelningsaktier till KF. Detta på grund av att det är mer troligt att få tillbaka all källskatt på utdelningarna i KF.

   Radera
  2. Finns det någon speciell anledning till att du vill göra detta innan årsskiftet, räcker det inte att ha dom i sin kf på utdelningsdagen?

   Radera
  3. Vill få ur kapitalet ( de utländska aktierna som ska flyttas till KF ) från ISK innan årsskiftet då det görs en avstämning 1jan som ligger till grund för schablonbeskattningen.

   Radera
  4. Ursäkta min okunnighet men hur mycket sparar du på det?

   Radera
 4. Tack för svar. Du skriver att du nått full position i Mekonomen. Vad gör du om andra aktier faller i pris och Mekonomen stiger? Väljer du att omfördela eller ser du helt enkelt till att köpa andra aktier tills det att balansen är återställd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Främst köper jag aktier för nyinsättningar. Det kan hända att jag omfördelar portföljen. Jag skulle dock inte sälja ett innehav som jag vill behålla långsiktigt för att fylla på i aktier som sjunkit i pris. I sådant fall säljs ett innehav som jag av någon anledning vill avyttra från portföljen.

   Det är ju naturligt att det sker prisförändringar aktier emellan. Jag måste inte hela tiden vikta om för att behålla en balans i portföljen.

   Radera
 5. Är det någon skillnad, som svensk, att köpa UL eller UN? Tack för en mycket bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag förstår så är det 15% extra skatt på utdelningen. Alltså 30% istället för 15% ( UL ). " For most intents and purposes, UL and UN are the same. The only effective difference is that UN is subject to 15% withholding taxes on dividends in the Netherlands, whereas UL is not. "

   Radera
  2. Vad är det för text du refererar till? Texten du refererar till är troligtvis skriven av en person bosatt i USA och gäller inte för dig som bor Sverige. Av referatet kan man tyda att ingen kupongskatt dras av från UL, vilket stämmer bra med USAs skatteavtal med England, men 15% från UN. För dig som bor i Sverige dras det 15% på utdelning för både UN och UL och du bör därmed köpa den som är billigast.

   Radera
  3. Det är mycket möjligt. Här är texten hämtad ifrån. http://investorplace.com/2013/11/5-stocks-to-buy-and-hold-forever/3/#.VE84MusRlDs

   Radera
 6. Åhhh, UniLever, jag tokgillar den typen av bolag (GIS, KFT mfl). Bolag med en stor portfölj av starka varumärken inom dagligvaruhandeln. Den här tror jag är ett bra innehav på mycket lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi två! Jag håller även ögonen på PG, bra komplement till UL.

   Radera
 7. Efter att ha tittat åt P&G hållet ett bra tag så får jag ju faktiskt tacka för att du skrev om Unilever. Ett bolag jag helt missat men nu efter att tittat igenom det tagit en första position i det! (kommer nog dock köpa P&G också men tack ändå ;) hehe)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul inspirera andra! Jag köper nog också in PG vid nästa dipp.

   Radera