tisdag 26 augusti 2014

Om jag skulle börja om med 100.000kr skulle jag investera så här

Jag har fått frågan - "Vad skulle du investera i om du fick 100 000 kr idag?"

Lek med tanken att jag nu skulle börja om från början med mina investeringar.
Till mitt förfogande har jag 100.000kr som jag sparat ihop genom hårt arbete.

Jag skulle sätta dessa pengar i arbete i följande 5 bolag.

Industrivärden - 20.000kr ( 4,1% yield )
Investor - 20.000kr ( 3,1% yield )
Handelsbanken - 20.000kr ( 5% yield )
Castellum - 20.000kr ( 3,75% yield )
Axfood - 20.000kr ( 4,25% yield )

2 investmentbolag, en bank, ett fastighetsbolag och ett dagligvarubolag. Motiveringen är att det är stora etablerade företag som sedan länge bevisat att deras modell ger vinst år efter år. Även uthållig stigande vinst och utdelning.
Trygg och stabil grund att börja med helt enkelt. Det kommer ta sin tid att bygga en större förmögenhet men det här är en väldigt bra början. Detta är starten på en utdelningsportfölj som man med tiden kan bygga vidare på vartefter kapital finns.

Det är vanligt att man söker spänning och snabba pengar i mindre bolag, som aldrig har visat vinst. Visst, man kan göra en bra investering men risken är hög för att det blir en förlust och att man blir av med en stor del av kapitalet.

Låt oss kolla på direktavkastningen för dessa bolag. Genomsnittet blir 4%.
Det blir 4.000kr i utdelning. Lägger vi därtill en årlig utdelningstillväxt på 7% så blir utdelningen 4.280kr för nästa år.


Vi antar en utdelningstillväxt på 7% vilket inte är överdrivet. Har inte räknat med återinvestering av utdelning eller insättning av nytt kapital. Med hjälp av återinvestering och nyinsättningar så går det så klart betydligt fortare att komma upp i rejäla summor utdelning.

Det här är inget köpråd. Tänk på att det är viktigt att till exempel inte gå in med allt kapital på en gång. Så här skulle jag investerat om jag skulle börja om från början.

10 kommentarer:

  1. Låter som en bra basportfölj. Ett alternativ jag ser för den late är att portionsvis investera 10k varje månad i någon gratisfond så som Avanza Zero.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är också en bra och enkel strategi. Minimal tidsåtgång.

      Radera
    2. Inte alls en bra strategi, av två anledningar..

      1. Massor av "skräpbolag" inom index
      2. Investeringar i en börs-topp med höga köpkurser är inte smart

      Välj 5 till 10 bolag med höga utdelningar och köp till låga kurser är en bra men lite svårare strategi.

      Besser

      Radera
  2. Du har endast Industrivärden i den portfölj du rekommenderar. Hur kommer det sig att du i dagsläget satsar mest på amerikanska aktier? Kan du tänka dig ta in dom andra bolag du rekommenderar?

    Med vänlig hälsning Patrick

    SvaraRadera
  3. Hej Patrick!

    Jag har tidigare sett en attraktivare värdering hos usabolagen. Framöver strävar jag mot att ta in fler svenska aktier. Några av de är med i exempelportföljen.

    SvaraRadera
  4. Räknar du med att Handelsbankens extrautdelning ska permanentas? Missförstå inte. Jag har själv Handelsbanken och tycker det är ett mycket bra bolag.

    SvaraRadera
  5. Ja, jag räknar med att utdelningen blir permanent.

    SvaraRadera
  6. Hej! Saknar H&M i listan. Stabilt bolag med fin utdelning, fast kanske är lite för uppenbar? Har länge velat ha in ett fastighetsbolag i portföljen, hur kommer det sig att du väljer Castellum? =) Tack för en intressant blogg. / David

    SvaraRadera
  7. Hej David,

    H&M är en favorit också. Den föll bort när jag endast valde ut 5 aktier. Jag har valt Castellum för att det är en stabil utdelare som höjt utdelningen i 16år. Lägg där till en fin direktavkastning på drygt 4%.

    Hur ser din egen portfölj ut?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min portfölj innehåller Castellum (tack vare dig), handelsbanken, industrivärden, saab, skanska, telia och vardia som krydda.

      Har även en större post i spiltan räntefond och högräntefond i väntan på nedgång. Även lite avanza zero. Totalt ca 500 tusen.

      Har hållt på med aktier sen jag va 16. Funderar på att gå in i mekonomen. Kikar även på utländska aktier, är det vanligare med kvartalsvis utdelning där?

      Hälsningar David

      Radera