söndag 23 februari 2014

Dags att tvätta bort sminket

Tvätta bort sminket från aktieportföljen alltså. 
I fredags tog jag beslutet att sälja Oriflame, som jag ägt i drygt ett halvår.

100st aktier säljs för 160kr/st.

Hur var det, man ska köpa dyrt och sälja billigt? Eller nej, tvärtom. 
I det här fallet blir det tyvärr att jag köper dyrare ( 210kr ) än vad jag säljer för. 
Jag tar min första aktieförlust, på 5000kr.

Varför sker detta då? Vad kan jag lära mig?

Jag drar slutsatsen att jaga riktigt höga utdelningar inte alltid lönar sig och ofta innebär en onödigt hög risk. Den risken kommer jag framöver inte att ta. Jag menar, att jaga en utdelning på 1500kr och förlora 5000kr på kuppen är inte vettigt för en långsiktig utdelningsinvesterare. Oriflame har en stor del av sin försäljning i rysk valuta som har försvagats och därmed har intäkterna sjunkit. Ett företag som höjt utdelningen i 10år och plötsligt sänker utdelningen med 40% (!) får i alla fall mig att rygga tillbaka. Att utvecklingen skulle bli så här dålig har kommit som en överraskning.

Jag tänker inte fördjupa mig i detta utan nöjer mig med att ta med mig denna lärdom.

Nu laddar jag inför inköp i mitten av kommande vecka. Månadens utdelningar summeras och jag beräknar hur stor del av lönen som kan investeras. Jag har mer kapital än vanligt att sätta i arbete, som kommer från försäljning av Fortum, DLR, PSEC & Oriflame.
Kommer att använda en tredjedel av detta kapital vid köptillfället.

Det lutar åt att det blir 3 köp. 2 kandidater är spikade och den sista bestäms snart.

Det blir svårare och svårare att hitta något man verkligen vill köpa. 
Vad investerar du i?

18 kommentarer:

 1. De sälj som jag gör just nu lägger jag in i fonder och låter värdet öka där för precis som du säger så känns de flesta bolag fortf relativt dyra även att jag tror på viss tillväxt generellt i år så är det svårt att hitta bolag där mycket inte redan är inprisat i kursen. Min plan är att sakta men säkert sälja de flesta aktier innan maj (beroende på när utdelningarna kommer och hur marknaden ser ut efteråt) sen reflektera över marknaden under sommaren och sen se vad som händer.

  SvaraRadera
 2. Just nu är jag rätt bred och ligger mycket i svenska, europeiska och amerikanska småbolag samt även en liten peng i fastighetsfond. Kommer troligen sälja av allt till sommaren och köpa in mig efter sommaren igen samtidigt som jag får se vad aktiebolagen har att erbjuda.

  SvaraRadera
 3. Vilka är dina svenska favoritbolag? Jag har för avsikt att köpa lite fler svenska bolag framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara som mål att ha ett bättre sparkonto, inte att bli rik snabbt så jag gillar stora stabila och internationella bolag. De må bara tråkiga men jag tycker de betalar sig bra. Jag har bolag som t.ex Telia, H&M, Industrivärden, Avanza (som jag tror mycket på) och Swedbank t.ex så kanske du får en bild över hur jag handlar.

   Jag gillar tanken med en portfölj med en stabil (läs tråkig) grund som snudd på följer index och sen kryddar jag det med väldiversifierade fonder för god tillväxt och här är småbolag lite av mina favoriter. Detta ger mig en möjlighet att slippa läsa på för mycket om bolagen och får därför mer tid till annat samtidigt som mitt "sparkonto" går mycket bättre än andras :) Jag är dessutom relativt defensiv i mitt tänk så jag kommer inte handla för att bli rik utan mer att inte bli fattig ;)

   Radera
  2. Det låter som en vettig strategi med relativt låg risk men ändå möjlighet att tjäna pengar. Jag tycker också om stora "tråkiga" giganter. Det är ju som Buffett säger = Dont loose money!


   Radera
 4. Det kan vara så illa att Oriflames affärsmodell inte riktigt håller längre (för beroende av hemförsäljning). Jag skulle också ha sålt. Läser lite om Avon som har en liknande modell och de verkar också ha rejäla problem.

  Spännande att se vilka köp det blir, jag gissar att Cola blir ett:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, affärsmodellen spelar nog också in. Avon har ju också haft stora problem. Du får reda på det i veckan :-)

   Radera
 5. KO, WMT, CVX eller KMI?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, någon av dessa kommer jag att öka i. Alla bolag som du nämner är riktigt fina enligt mig.

   Radera
 6. Jag gillar Industrivärden, Castellum och H&M. Dock är dom lite dyra nu kanske. Håller med om att Oriflames affärsmodell kanske inte är uthållig. Bra att kuna ta en smäll och gå vidare, beslut skall fattas med tanke på var man tror pengarna jobbar bäst framöver och då har nuvarande V/F i en position ingen betydelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag äger ju en post i Industrivärden som är ett av mina kärninnehav. Där skulle jag vilja öka kring 115kr-120kr. Både Castellum och H&M vill jag ta in som framtida kärninnehav. Tycker de är något övervärderade. Jag kan tänka mig att betala omkring 95kr för Castellum och kring 230kr för H&M. Jag tar gärna smällen så tidigt som möjligt när jag inser att det går åt helt fel håll.

   Radera
 7. Hej, kolla på Northwest Healtcare Prop Reit.

  Själv köpte jag på mig dem för en liten summa för någon månad sedan, de har sjunkit en del sedan dess och nu är läget ännu bättre.

  Funderar själv på att öka i dem.
  Dock suger Nordnets höga courtageavgifter.

  Läs denna länk för mer information: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/01/kanadensiska-sjukvardslokaler-en-bra.html#comment-form

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag har för tillfället en rätt så stor del i liknande aktieslag. PSEC, ARCP & Realty Income. För tillfället tycker jag att jag är tillräckligt exponerad mot högutdelare som delar ut månadsvis. Fördelen är hög utdelning varje månad. Nackdelen är att värdetillväxten i aktiekursen är försumbar. Vi får se framöver om det kan bli en investering. Jag gillar för övrigt omvårdnadsbranschen.

   Radera
 8. Tja, hålla med om att Oriflame var inget bra köp då vi köpte dem, nästan samtidigt. MEN, om jag hade inget Oriflame, skulle jag nog köpa den nu.
  Jag tror inte alls på teorin att internet försäljning skadar hemförsäljning av dessa produkter. Smink ska prövas av personer med hjälp av någon som kan sminka. Då går sådana produkter hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Kanske är det som du säger att sminket bör prövas av konsumenten innan köpet.
   Jag är ute efter högre kvalitet och mer stabilitet än vad Oriflame erbjuder. Det kan mycket väl bli en resa uppåt nu, det lämnar jag osagt.

   Radera
 9. Jag köpte 2000 stycken för 157,20 kr, Oriflame kommer igen nästa år. siktar på 250 kr 2016...under tiden får jag över 5% i utdelning...mumma

  SvaraRadera
 10. Trevligt, jag önskar dig lycka till med köpet!

  SvaraRadera