söndag 1 mars 2015

Månadsrapport februari

 • Portföljutveckling - 5,47%
 • Utdelningar - 3.750kr
 • Skillnad mot samma månad föregående år - +56%
 • Rullande 12 månader - 46.200kr
 • Sparkvot nettolön - 63%
 • Utdelningar / utgifter - 36%
 • Affärer - Ökat Swedbank & köpt Handelsbanken. Sålt Elekta och minskat i Protector.
Portföljen ökade 5,47% i värde, vilket är tacksamt under endast en månad.
Utdelningen täcker 36% av månadens utgifter.
Sparkvoten landade på 63%.

Har minskat i Protector och sålt Elekta.
Har fyllt på i Swedbank och köpt Handelsbanken.

Minskar i Protector efter fortsatt kraftig uppgång.
Säljer Elekta då jag tror pengarna kan fortsätta arbeta på bättre håll.
För pengarna har jag köpt in Handelsbanken och ökat i Swedbank.

Spännande att se vad som händer med handelsstoppade Vardia imorgon.
Både vad som har hänt i bolaget och hur aktiekursen påverkas.
Kanske uppstår ett köpläge?8 kommentarer:

 1. Stabilt och genomtänkt. Gillar din portfölj! Det blir sannolikt en måndag att minnas för oss Vardiaägare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en måndag att minnas. Jag är numera inte Vardia-ägare då har tappade förtroendet. Er portfölj ser också fin ut!

   Radera
 2. Om du är sugen på att leka daytrader så gjorde vi en liten rolig tävling, deltaga gärna! https://www.facebook.com/events/1555427151390748/1555432908056839/

  SvaraRadera
 3. Imponerande sparkvot. Lycka till med att nå målet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Gillar dina inlägg om effektivitet inom arbetslivet, privatekonomi och att förvalta tiden väl.

   Radera
 4. Hej Christoffer,
  Du har varit en väldigt stor inspiration för mig som aktieinvesterare - jag har själv inte någon blogg, då jag tycker att bloggosfären blivit övermättad av alla hobby/privatsparare som skriver "dagbok" över deras "resa mot finansiellt oberoende" (en beskrivning som finns på nästan alla aktiebloggar som skapats och påbörjas i samtid), och jag tycker ärligt talat att bloggtrenden som nu även inkluderar aktiebloggar inte behöver fler hobby-investerare. Dock så vill jag säga att av alla bloggar jag läst och skummat, så har din alltid varit av störst intresse för mig. Mycket därför att jag kan relatera till dig och dina mål; jag är själv 24 år gammal och har för närvarande en aktiedepå om 800.000kr (jag började investera i aktier i april 2014, hade tidigare mina då cirka 360.000kr investerade i fonder och i räntekonto, mycket på grund av att jag var rädd för aktiemarknaden som kändes övervärderad redan då, men så slog jag slag i saken och valde att vara "bold" istället för "overly careful", vilket jag nu är mycket glad över och stor del av det kommer från min inspiration från dig - så ett stort tack till dig är på sin plats, för din inspiration till mig som investerare!), så mitt mål mot miljonen är ungefär där ditt var för ett år sedan.

  Men också därför att jag respekterar hur Du resonerar i dina investeringar, och även om jag inte håller med dig i alla dina investeringar (jag väljer alltid att själv begrunda all information snarare än att svälja allt med hull och hår, som så många andra gärna gör), så respekterar jag dina åsikter likväl, oavsett om de går ihop med mina egna eller ej.

  Nu undrar jag varför Du inte har skrivit något nytt inlägg på länge? Jag har kikat in här varje dag och hoppats på en uppdatering eller inlägg om dina tankar och funderingar kring läget (Vardia tex, hur tänker Du här?) på marknaden - men har tyvärr inte fått se något mer av dig sedan sista inlägget från 1 mars (detsamma jag nu kommenterar).

  Hoppas allt är bra med dig och att Du fortsätter skriva snart igen. Följer som alltid med stort intresse!

  //Alarik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alarik,

   Tack för din kommentar. Det är verkligen roligt att kunna inspirera andra som väljer att göra samma resa. Som du säger så finns det fler aktiebloggar nu än när jag startade min för ett antal år sedan. Syftet med min blogg är framförallt att den ska fungera som en dagbok där jag skriver ner tankar och aktieaffärer.

   För mig är det en hektisk period nu då jag precis har bytt jobb. Det känns väldigt kul och det är nog rätt steg att gå. En stor del av energin går till att komma in i jobbet med allt vad det innebär.

   Jag ska definitivt under våren fokusera på att få ut fler inlägg om mina tankar kring enskilda bolag. Kommer att förändra min placeringsstrategi något vilket jag kommer skriva ett inlägg om inom kort.

   För att nämna något om Vardia så har jag helt tappat förtroendet för bolaget och därmed sålt hela innehavet. Verkligen tråkigt att det blev så, det var inget jag kunde förutse innan. Kanske är jag färgad av min misslyckade investering i det amerikanska reitbolaget ARCP som fick mig att agera så snabbt i det här fallet. Allt stod inte rätt till där med bokföringen och flera ledande befattningar fick gå.

   Publicerar inom några dagar utdelningsrapporten för mars.

   Vilket utmärkt ekonomiskt läge du har låter det som och kul att du så tidigt insett betydelsen av sparande. Du kommer snart att nå miljonen! Ta hand om dig och hoppas att du fortsätter kika in här!

   // Christoffer

   Radera
  2. Hej Christoffer,

   Först och främst - tack för ditt svar, och ett stort grattis till det nya jobbet! Förstår av egen erfarenhet att en ny arbetsplats med alla rutiner och nya metoder att lära sig är energikrävande och kräver fullt fokus från din sida, så dina prioriteringar mot nya jobbet är helt klart rättfärdigade och väl förståeliga (jag hade gjort samma prioriteringar som Du, 7 dagar i veckan).

   Jag vill egentligen bara tydliggöra bortom all tvekan att min kritik mot det överflöd av mer eller mindre meningslösa finans-/aktiebloggar som tillkommit senaste året definitivt inte är riktat mot dig eller din blogg. Min åsikt är att det finns minst ett dussin av dessa bloggar som faktiskt är motiverade och skapar mervärde för oss som följer dem (kan iof bara tala för mig själv, då det är en högst subjektiv åsikt), och din blogg faller väl in bland dessa som jag tycker är väl värda att följa och inspirerande. Så kritiken var absolut inte riktad mot dig. Och jag har tidigt förstått ditt syfte med bloggen som en tidskapsel/dagbok för dina tankar och funderingar kring dina faktiska aktieaffärer samt för de objekt som Du finner intressanta (och även övervärderade).

   Tråkigt det som hände med Vardia tycker jag, var aldrig ägare av aktien men jag lider med er som tappat värde efter publiceringen av bokföringen och deras justerade metod för att kalkylera den. Jag var själv ägare i ARCP precis som Du, och efter det som hände där så valde jag att stanna kvar tills aktien återhämtade sig mot 10$. Totalt inklusive utdelningar innebar det en förlust på ca 1200kr (mycket tack vara dollarförstärkningen mot kronan som lyckligtvis blev en fallskärm mot totala förlusten).

   Vi gör alla någon eller några förluster i investeringarna som vi gör, men jag har valt att se det som en viktig läxa snarare än en trist kapitalförlust. Att sprida risken och att välja kvalitativa företag i större utsträckning, och att de mindre säkra alternativen inte ska få ta upp allt för stor del av portföljen.

   Jag ser mycket fram emot din nästa uppdatering, med uppdaterad placeringsstrategi och allt vad det innebär. Kort sagt, fortsätt göra det Du gör bäst! Vill även passa på att önska dig ett stort lycka till med inte bara framtida investeringar, men också med det nya jobbet - hoppas att Du ska trivas och finna det utvecklande!

   Bästa hälsningar,

   //Alarik

   Radera