tisdag 13 maj 2014

Försäljning Prospect Capital

Jag har idag sålt samtliga mina aktier i Prospect Capital.
Har ungefär gått +- 0, något plus med tanke på utdelningarna som trillat in.

Anledningen är att risken är på tok för hög och avkastningen för låg. Visst, 12% i direktavkastning med månadsutdelning låter bra vid en första anblick. Lägg därtill att aktien backat omkring 10% på ett år och att OMX 30 gått upp 12% under samma tid. Man får helt enkelt väga in fler parametrar än just direktavkastningen och jämföra med vilka andra alternativ som finns.

Nu har även den amerikanska finansinspektionen inlett en undersökning om bolagets redovisning.
Det finns där en viss oro som gjort att aktien backat betydligt mer än normalt senaste tiden.

I mina framtida investeringar kommer jag fokusera på bolag som stabilt ökar vinst, omsättning och därmed stigande aktiekurs på sikt. Därtill en utdelning på 3-6%. Mer kvalitet helt enkelt.

Nästa köp planeras i slutet av månaden.

Trevlig kväll!


14 kommentarer:

 1. Har du hittat någon bra information om vad finansinspektionen hittat/letar efter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mer än det som står här.
   http://seekingalpha.com/news/1731183-sec-orders-accounting-change-at-prospect-capital

   Radera
 2. Du verkar vara Ägamintids största copycat just nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, tycker du det? Jag har en längre tid varit inne på att sälja PSEC eftersom jag valt att framöver fokusera på bolag med bättre tillväxt i utdelning och aktiekurs. När Ägamintid sålde passade jag på att göra slag i saken. Tack för att du kikar in!

   Radera
 3. Är inte nedgången att se som ett köpläge? :)

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanligtvis så brukar jag tolka det så. Jag kanske är färgad av mina mindre bra erfarenheter i highyieldbolag som Linn Energy och Oriflame. Väljer i det här fallet att ta det säkra före det osäkra. Det är absolut inga köp eller säljråd jag kommer med utan det är upp till var och en att göra sin egen analys.

   Kul att hålla föreläsningar inom ämnet förresten!

   // Christoffer

   Radera
 4. http://seekingalpha.com/article/2217673-prospect-dont-worry-about-the-sec

  http://seekingalpha.com/article/2208583-prospect-capitals-potential-financial-restatements-explaining-the-current-situation-and-its-impacts-part-1

  http://seekingalpha.com/article/2213923-prospect-capital-what-comes-next-part-1


  http://seekingalpha.com/article/2217323-prospect-capital-suffers-a-flash-crash

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Jag vet och förstår att du säkerligen får många mail/inlägg där folk ber dig om än det ena, än det andra.
  Självklart förstår jag att du ej har tid att svara alla. Dock, det jag undrar över är följande.

  Jag är 28 år, har ett jobb med nettolön på 20000kr. Jag bor ensam, är skuldfri och äger lägenheten. Jag har ca 190 000kr på ett ISK.

  Jag har länge hållit på med aktier, men aldrig ”fullt ut”. Jag har svårt att finna ”de där” undervärderade bolagen. Jag har inga problem med vissa upp- och nedgångar på kursen så länge jag känner mig trygg med bolaget och dess kommunikation mm. Följer också bloggen "ägamintid" och funderar starkt på "Protector".

  Dock, min fråga, till vilken jag hoppas du kan ge mig råd (observera att jag vet att det du ger är din personliga åsikt och att marknaden kan komma att ändra sig till något helt annat) är hur jag bör placera dessa 192k?

  Jag sparar ca 15k/månaden och ämnar spara 10k av dessa i mitt ISK och köpa nya/fler aktier.


  Mitt mål är precis som ditt - att kunna leva mer fritt i framtiden.

  Snälla, kan du ge mig lite råd, tips mm. Hur bör jag tänka; har du några förslag på företag jag bör kolla upp? Jag tänker starkt på ”Protector” samt funderar jag på ”Mekonomen”.

  Hoppas du orkar och finner tid att svara.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofokles,

   Kul att du kikar in här. Om jag var i dina kläder så skulle jag sprida ut inköpen. Börsen känns rätt så högt värderad just nu så det verkar dumt att gå in med för mycket kapital på en gång.

   Du kan göra en bevakningslista med 20 bolag och välja ut det som är mest attraktivt prissatt vid köptillfället. Genomför köp varje månad eller en gång i kvartalet. Om du tar det som blir över från lönen och lägger till 10.000kr från sparkapitalet så kan du göra ett köp i månaden med det.

   Tips på bolag för bevakningslistan är Industrivärden, Investor, Betsson, H&M, SCA, Skanska, Swedbank, Castellum, Telia, Elekta, Atrium Ljungberg, Mekonomen, Axfood och Assa Abloy.
   Med andra ord välskötta etablerade företag med bra utdelning.

   Protector har jag precis gått in i vid 29 NOK. Tycker det är ett intressant bolag då det växer kraftigt med bibehållen lönsamhet.

   Under tiden du väntar på att investera pengarna som ligger på ISK så kan du med fördel placera de i korta räntefonder för att få avkastning som täcker ISK-skatten. Exempelvis Spiltan räntefond, Atlant Stability eller Cicero avkastningsfond.

   Så här går jag tillväga. Jag vet inte om det är optimalt men du kan se detta som inspiration och får själv göra din egen tolkning.

   Lycka till med investerandet!
   // Christoffer

   Radera
  2. Tack!

   vad gäller räntefonderna. Kan jag köpa för hela summan där? Eller är det att rekommendera att sprida köpen även där?

   Räntan är låg nu, men man tror väl den bör ligga på dessa nivåer iaf ett kvartal till (den tid det kommer ta för mig att köpa upp en majoritet av kapitalet).

   Mvh

   Radera
  3. Ja, du kan köpa för hela summan i räntefonder på en gång. Räntefonderna är inte lika volatila som aktier utan de rör sig mest uppåt sakta men säkert. Inga direkt toppar och dalar som hos en aktie då det är en väldigt defensiv sparform. Kolla 5års historiken för dessa hos Avanza så förstår du hur jag menar.

   Radera
 6. Hur går dina tankar kring ARCP, de har ju backat en hel del sista tiden.
  Kan den vara köpläge och fylla på samt sänka gav tror du?

  SvaraRadera
 7. Hej Henrik,

  Jag är bekväm med storleken på mitt nuvarande innehav.
  Hade jag haft en mindre andel av portföljen hade jag ökat vid nuvarande nivå.

  // Christoffer

  SvaraRadera