söndag 9 februari 2014

Försäljningar & Ekonomiprat

Under veckan så har 3 försäljningar genomförts.
Fortum och Digital Realty Trust har lämnat portföljen.
Jag har minskat innehavet i Prospect Capital med 40%.

Transaktioner
Fortum - 550st aktier för 16,95 EUR/st.
Digital Realty Trust - 75st aktier för 51,83 USD/st.
Prospect Capital - 450st aktier för 11,17 USD/st.

1 EUR = 8,83kr 1 USD = 6,49kr.

Ekonomisk utveckling för innehaven
Fortum har gått starkt under min tid som aktieägare, med 25% uppgång.
Jag har även erhållit 7% i utdelning på större delen av innehavet, innehavet har köpts i 2 omgångar.

Digital Realty Trust har stigit 8%. En utdelning är mottagen.

Prospect Capital har i princip stått stilla kursmässigt.
Utdelningar har rullat in varje månad.

Motivering
Orsaken som gör att jag säljer ett av mina största innehav, Fortum, är att jag ogillar deras fortsatta expansion i Ryssland. Jag anser att risken ökar avsevärt och den risken är jag inte villig att ta i Fortum.
Jag har inget emot att ta risk, men att ta risk i ett land som Ryssland är inget som intresserar mig.
Jag kommer att ta mig en funderare angående mitt innehav i Oriflame längre fram.
De opererar också till stor del i öst.

Innehavet i Digital Realty Trust är relativt litet och köpet var inte så genomtänkt.
Försäljningen är en del i min process att koncentrera portföljen ytterligare.

Att ha mer än 10% av portföljens värde i Prospect Capital känns för riskfyllt. Det är en investering som ger sällsynt hög direktavkastning på 12% och de delar ut 115% av vinsten. Utdelningsnivån är inte alltför hållbar på lång sikt. Jag tror fortfarande på bolaget och behåller 60% av positionen. Denna nivå känns rimlig för detta innehav.

På kort sikt minskar dessa transaktioner årsutdelningen betydande.
På lite längre sikt uppnås en stabilare utdelning med bättre möjligheter för utdelningstillväxt.
Inte inledningsvis lika hög utdelning men på sikt tror jag det kommer få positiva effekter för utdelningsflödet.

Kapitalet som frigörs kommer inte placeras omgående utan fördelas över kommande 3 köptillfällen i slutet av februari, mars & april. Tillsammans med nysparande och utdelningar kommer detta ge större köpkraft. För det mesta tänker jag fylla på befintliga innehav sedan kan det hända att jag tar in något nytt bolag i portföljen under våren. Nära tillhands är att fylla på i Industrivärden, Telia, AT&T eller Coca-Cola. Nya kandidater skulle kunna vara Elekta, Skanska & Orkla.
Vi får dock se vilket humör marknaden är på i slutet av månaden då nästa köpbeslut kommer att tas.

Sist men inte minst vill jag rekommendera nästa Ekonomiprat i Stockholm på onsdag som anordnas av min bloggvän Gustav.
Kom och träffa mig och 25 andra investeringstokiga över en öl.


18 kommentarer:

 1. Tycker även att det är tråkigt att Fortum sålt deras elnät i Finland och verkar sträva mer efter tillväxt i Ryssland som du säger. Fortum äger iallafall jag för dess utdelning och relativt passiva verksamhet men nu när de vill leka tillväxtbolag kanske det är dags att se över sitt innehav.

  Får man fråga om du har någon ränte- eller likviddel av portföljen eller strävar du att alltid vara 100% investerad i börsen?

  Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Henrik,

   Jag strävar efter att vara 80-90% investerad i börsen. Är det svårt att hitta ett lämpligt bolag att investera i så hoppar jag över att investera och väntar på bättre tillfälle. Men oftast så brukar jag anse att något av mina befintliga innehav är attraktiva att fylla på i. Om något av mina spekulativa innehav blir övervärderad så kan jag tänka mig att sälja. Efter försäljningarna är jag 75% investerad i börsen. 25% ligger fördelade i två fonder på ISK-kontot som jag anser som "säkra". Atlant Stability & Cicero Avkastningsfond. Dessa ger ca 4% i årlig ränta.

   Kul att du kikar in!

   Radera
 2. Hej! Har också sneglat en del på Skanska sista tiden, men jag tycker inte riktigt att jag hittar några bra argument för aktien. Utdelningen är visserligen bra, men kursen har stått stilla i fyra år och handlas nu på nivåer som tangerats under dessa fyra år. Omsättning och intäkter har legat stabilt och skall man köpa aktien till dagens kurs vill man ju gärna ha ett enkelt och tydligt argument som motiverar en fortsatt uppgång.

  Ser du någon särskild trigger eller är det just det faktum att kursen ligger stabilt med en just utdelning som lockar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Det jag gillar hos Skanska är dess storlek och dess spridning geografiskt. De har ju många projekt i USA bland annat. Skanskas kursutveckling är väl inget att hurra över direkt. Kursutveckling står ju för en stor del av värdeskapandet så helst ser jag en stigande trend i både aktiekurs och utdelning i mina investeringar. Jag har inte bestämt mig för om jag ska ha Skanska som ett av mina åtta Svenska kärninnehav än. Kanske är NCC ett bättre val då aktien går som tåget och de nu höjer utdelningen med 20%. Eller så hoppar jag byggbranschen helt enkelt. Jag är kluven.

   Radera
 3. Ang Fortum och Skanska så läste jag någonstans att Skanska undvek Ryssland och Kina, just för att det var mycket korruption där. På så sätt sticker Skanska ut positivt. Min enda fundering ang. dem är detta med konkurrensfördelar, frågan är hur starka de är.

  Och innan du köper McD, kolla en vända på Famous Brands (som dock kanske är lite mer riskfylld).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är bra att Skanska visar sin ställning och säger ifrån i länder med långt framskriden korruption. Detta ökar stabiliteten i deras projekt.

   Konkurrensfördelar i byggbranschen kan ju vara att man har tillgång till unikt material eller riktigt effektiva arbetsmaskiner. Jag har inte lyckats identifiera några hos Skanska än. Kanske har de en konkurrensfördel eftersom de har tagit sig in på fler marknader än NCC och PEAB. De använder nog ingen speciell byggnadsteknik som inte går att kopiera av konkurrenter.

   Jag har redan köpt en startposition i McD men jag ska ta en titt på Famous Brands. Ett bolag du har fått upp mina ögon för är Woolworths!

   Vi ses på onsdag.

   Radera
  2. Off topic, men hittade förresten lite info om Realty Income. Se Lundaluppens inlägg om saken och min kommentar mot slutet.

   Radera
  3. Tack för input. Framtiden kanske inte är lika ljus som resan hittills varit.

   Radera
 4. Får hoppas på en fin rapport från Oriflame nu då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det får vi verkligen hoppas. Jag är lite orolig för sänkt utdelning och siffror under förväntningarna. Det ska bli spännande att se vad som händer.

   Radera
  2. Tråkigt att de sänkte utdelningen, och det var en ganska rejäl sänkning.

   Radera
  3. Oriflame kommer inte bli långvarig i min portfölj. Alldeles för instabil. Den sjunker väl som en sten idag med 10-15% efter en riktigt dålig rapport. Jag kommer avvakta ett par månader och se om det kommer finnas tendens till en vändning i annat fall säljer jag.

   Radera
 5. Intressant inlägg!

  Jag skulle rekomendera dig att kika förbi Oriflames butik på Birger Jarlsgatan i sthlm om du har tid/möjlighet (eftersom alla såklart bor i Stockholm). Jag har ingen uppfattning om deras produkter men det är ett intressant grepp och om det får fart med signifikant ökad försäljning kan det kanske ge aktien nytt liv.. Mycket spekulation från mig nu men jag ville bara nämna det eftersom jag gick förbi den idag och har aldrig sett den förut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan 2år tillbaka så bor jag faktiskt i Stockholm. Ska passa på att besöka butiken någon dag snart på lunchen. De släpper årsrapporten på fredag, det ska bli spännande.

   Radera
 6. Tycker din motivering till varför du säljer Prospect är sund, det finns inga gratis luncher. De kommer behöva öka risken i sin portfölj ytterligare för att hålla utdelningen uppe. Kolla gärna min analys av McDonalds om du funderar på att öka. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag menar det. Vilken bra och utförlig analys du har gjort om McDonalds. Jag har läst igenom den och den ger en bra helhetsbild. Som du säger så ska kursen ner mot 92 USD för att det ska vara ett attraktivt köp. Jag tänker vänta tills dess med att fylla på.

   Radera
 7. Blev det någon beskattning på vinsten när du sålde innehavet i Digital Realty?

  SvaraRadera
 8. Kollar man på historiken av Prospect tycker jag det ser väldigt stabilt ut och har ganska mkt satsat i den. Inga planer på att sälja av.

  SvaraRadera